Månedens forfatter: Kim Fupz Aakeson

Af Anna
01.07.20
Denne måneds forfatter i vores afdeling for billedbøger er Kim Fupz Aakeson. Kim Fupz Aakeson er næsten umulig at komme udenom når man taler om børnebøger, og det er ikke uden grund. For siden hans debut med ’Hvem vover at vække Guderne’ i 1984, har han skrevet over 70 bøger for børn og voksne. Mest kendt er nok serien om Vitello, hvor der på nuværende tidspunkt er 21 bøger. Flere af dem er udkommet i letlæsudgave og en del er også at finde på andre sprog end dansk.

Ikke særlig pussenusset

Selvom Vitello-bøgerne handler om en dreng der ikke er bange for at kaste sig ud i lidt af hvert og hvor livet generelt er helt ok, så er det ikke alle Kims bøger der er sådan. For noget af det der kendetegner Kims bøger er, at han gerne tager fat om meget tunge og svære emner. Som for eksempel død, ensomhed, vold, alkoholisme og psykisk sygdom. Fælles for alle hans bøger er dog at uanset emne, så bliver det altid fortalt med en vis lune og humor. Og selv det allermest triste bliver aldrig helt mørkt i børnebøgerne.

Netop den tilgang har kastet en del priser af til Kim Fupz Aakeson. Han har bl.a. vundet Børnebibliotekarernes Kulturpris, Forlaget Carlsens Børnebogspris, Danmarks Skolebibliotekarforenings Børnebogspris, Gyldendals store børnebogspris, Orlaprisen, Skriverprisen og Årets læs-let-forfatter. Og vi synes de er fuldt fortjent, for det er nogle fantastiske bøger han skriver.

Inspiration fra Bibelen

Udover at skrive bøger med historier der er vokset ud af hans krøllede hjerne, har Kim også lavet bøger med historier der tager udgangspunkt i Bibelen. Han har blandt andet skrevet tre lignelser og blandt de nyere af hans bøger finder man også ’Størst af alt’ der er en fortælling om hvordan djævelen i ren misundelse på Gud sætter en masse ondskab i verdenen. Som han selv siger i et interview til Bibelselskabet i 2018 Det er nærmest helt komisk, hvor mange gange jeg har brugt det bibelske univers. Det er rigtig, rigtig mange gange,” griner Kim Fupz Aakeson, og fortsætter: ”Men det er altså fordi Bibelen tager hul på en masse eksistentielt. Den diskuterer, hvad det vil sige at være menneske, den har relevans, noget som det stadigvæk giver mening at tale om, trods det at den har mange år på bagen.” Man skal dog ikke være bange for at man i hans bøger finder en moralprædiken eller at det er det bibelske der er i fokus. For han behandler som nævnt de store emner med et skævt smil. Så man skal bestemt ikke lade sig afskrække af en bog om djævelens misundelse på Gud. For det serveres fuldstændig i børnehøjde og med budskabet der er forsættelsen på titlen i fokus. Og så er Cato Thau Jensen, der ofte illustrer Kims historier helt forrygende.

Vitello

Vitello-bøgerne er som nævnt anderledes lette i tonen og de fleste med før-skolebørn kender nok de sjove historier om drengen der bor alene med sin mor, der elsker hvidvin og spaghetti. Bøgerne er alle lette at gå til og sproget er præcis som man hører det mange steder hjemme. Vitello bander og bruger det meste af sin tid med at drømme stort med vennerne. En rigtig god ting ved bøgerne er at de også findes som læs-let bøger. Så har man et barn der er ved at lære at læse, så kan de læse historier i et univers de kender. Og så er Vitello bare ret sjov. Han blev i øvrigt nummer to ved Børnevalget i 2015, hvor han gik på valg med ’Ja, til slik hver dag!’ Det var Gummi-Tarzan der vandt med ’Nej, til mobning’.

For de store og de mindste

Kim Fupz Aakeson står også bag de grafiske romaner om Mogens og Mahdi, som handler om to helt almindelige drenge der kun har det tilfælles at de bor samme sted. Alligevel er de bedste venner og de er lette at spejle sig i for mange på samme alder (10-12 år). Det er en rigtig god serie til især de drenge på 9-12 år der er lige ved at bliver trætte af at skulle læse. De er illustrerede af Rasmus Bregnhøi, som af nogle kaldes en støjende tegner. Fordi hans tegninger somme tider kan virke lidt kaotiske, hvilket gør dem utroligt levende for læseren.

Til de mindste har Kim blandt andet skrevet bøgerne om Lili. Lili er en pige der sjældent gør tingene på den måde som de voksne forventer. Hun har altid hunden med, som med Siri Melchiors tegninger udtrykker det som læseren tænker, når Lili ”ordner” noget. For Lili har gåpåmod og bøgerne er trods deres korte historier fulde af masser af tale om. Bøgerne om Lili er helt forrygende til de mindste og vi har dem også i vores læse-kuffert til dagplejerne i vores Odsherred Læser Godnathistorier projekt.

Så selvom hans bøger står i sidste række på biblioteket, så er de absolut i første række når det kommer til indholdet.

 

Kilder til indhold: forfatterweb.dk og interview fra bibelselskabet.dk