Læsekredse

Har du lyst til være med i en læsekreds?

Det er sjovt at læse sammen og dele sin læseoplevelse med andre. Noget af det bedste ved at være med i en læsekreds er at finde ud af, at en bog, man ikke synes er sjov, faktisk måske i virkeligheden er rigtig sjov. Eller en bog, man ikke synes var særlig klog, faktisk viser sig at være meget klog. Af og til kan det faktisk føles som om at de andre deltagere har læst en helt anden bog. 

Derfor er der noget berigende ved at være med i en læsekreds og sammen dele de tanker og betragtninger om en bog.

Læs bøger i en læsekreds

Sådan hjælper vi læsekredse 

På Odsherred Bibliotek og Kulturhuse hjælper vi mere end 40 læsekredse med at skaffe bøger og finde inspiration til egnede titler. Vi hjælper også gerne din, hvis I har brug for inspiration eller nye inputs.

Ønsker du at starte en ny læsekreds eller være med i én? 

Udover at hjælpe eksisterende læsekredse hjælper vi også gerne med at starte nye læsekredse. Hvis du har lyst til at være med i en læsekreds eller starte en ny, kan du kontakte bibliotekar Eva Trengereid Nielsen:

Praktisk information om læsekredse 


De fleste læsekredse starter sæsonen i september måned og mødes herefter én gang om måneden frem til at foråret og de lyse tider kommer igen. Det er meget forskelligt, hvor mange timer den enkelte læsekreds sætter af til et møde, men typisk vil det være passende at bruge 2 timer pr. gang for at få en god snak om månedens bog.

Hver enkelt læsekreds finder naturligvis sin egen model, men vi hjælper gerne med at skabe nogle gode rammer.
 

Hvad vil I læse?


Hver læsekreds udpeger en kontaktperson og afleverer en liste med de titler, som I gerne vil læse i løbet af sæsonen, til os. Herefter ser vi på, hvad der er muligt at skaffe. Det er altså muligt at lægge et helt sæsonprogram og bestille jeres ønskede bøger på biblioteket en gang.

Vi anbefaler, at I prøver at bestille forskellige genrer, så den valgte litteratur bliver så alsidig som muligt. Vi får ofte den respons, at det er fantastisk at blive præsenteret for bøger, som man ellers ikke selv ville have valgt. Biblioteket hjælper selvfølgelig med at finde egnede bøger inden for alle genrer og perioder. Husk, at det som oftest ikke er muligt at skaffe de mest populære og efterspurgte titler i flere eksemplarer.

Hvis I hellere vil bestille bøgerne fra gang til gang, er det nødvendigt at afgive bestilling 14 dage før at bøgerne skal være klar til afhentning. Det er muligt at bestille bøger hjem til alle biblioteker i Odsherred, så I kan få dem sendt til jeres lokale bibliotek. Hver læsekreds får oprettet et lånerkort, og de bestilte bøger vil stå klar til afhentning på den aftalte dato, er allerede udlånt til læsekredsen og skal blot tages med hjem.
 

Inspiration til samtale om bogen


Når I har læst månedens bog, har I sikkert en god fornemmelse af, hvad der kan være relevant at tale om til det kommende møde i læsekredsen.

Dog kan det nogle gange være svært at komme i gang med snakken. Her følger derfor nogle forslag til spørgsmål, I kan stille, når I skal l tale om bogen:
Det er en god ide at starte med en hurtig runde, hvor alle bliver hørt og kan komme med deres første umiddelbare oplevelse af bogen.

  • Var bogen god eller dårlig? Hvorfor?
  • Tal om de vigtigste personer i bogen. Hvorfor handler de som de gør? Er personerne troværdige?
  • Hvilke temaer indeholder bogen? Hvad vil bogen fortælle os?
  • Hvilken genre er bogen? Historisk, romantisk, fantasy, socialrealisme, digte.
  • Kan I sammenligne med andre forfatterskaber eller andre bøger I har læst? Har I læst andre bøger af samme forfatter?
  • Hvad synes I om bogens sprog? Poetisk, smukt, enkelt, simpelt eller sanseligt?

I kan udpege en ordstyrer, som kan lave et lille oplæg og/eller styre diskussionen. Det er en god ide at lade posten som ordstyrer gå på skift fra gang til gang. Det er vigtigt at respektere de andres synspunkter og huske at alle er ansvarlige for at diskussionen bliver god. Husk at det er vigtigt at have det sjovt og grine sammen i læsekredsen.

I kan finde inspiration til bøger, der er velegnede til diskussion på litteratursiden.dk, eller hos jeres tilknyttede bibliotekar. 

Har du spørgsmål om læsekredsene?

Så er du meget velkommen til at kontakte Eva Trengereid Nielsen på evni@odsherred.dk eller tlf. 59665013.

Gode bøger til læsekredse - Læseliste fra Læsekredsen Fjordhus