Tour de France kommer til Odsherred

Af Erla
21.06.22
Lørdag d. 2. juli kører Verdens største cykelløb, Tour de France, gennem Odsherreds storslåede istidslandskab. Odsherred er en del af løbets 2. etape, der starter i Roskilde og slutter i Nyborg.

Rundt rødt logo med en cykel i midten og teksten "Touren i Odsherred 2022"

Vær med til at markere "Touren" i Odsherred og deltag i de arrangementer, vi afholder i forbindelse med begivenheden.
Find arrangementerne her.

For nogen er det begyndelsen på en måned i sportshimlen. Andre forstår slet ikke alt postyret. Her får du en liste over film og bøger, hvis du gerne vil vide mere om Tour de France og cykling i det hele taget.

Rytterne

Professionel cykling er ikke for tøsedrenge. Det er en farlig og brutal sport - og det kan være med livet som indsats, når rytterne drøner ned ad stejle bjergveje med 100 km i timen kun iført en tynd polyestertrøje. Deres præstationer er næsten umenneskelige og det både drager og facinerer. Herunder finder du en række titler, der går ind under huden på rytterne og fortæller om deres op- og nedture og livet i cykling generelt.

Ritter, Carsten: Lars Bak - hjælperytteren
People'sPress 2018; 1. udgave; 222 sider, tavler i farver
Om cykelrytteren Lars Baks (f. 1980) karriere, især som såkaldt hjælperytter, gennem mange år, men som bl.a. også førte til et dansk mesterskab i 2005.

Breschel, Matti: Væddeløber
Lindhardt og Ringhof 2021; 1. udgave; 246 sider
Om cykelrytteren Matti Breschels karriere og hvordan han realiserede drengedrømmen og blev en af verdens bedste til sin sport. 

Dekker, Thomas: Røvtour
Memoris 2019; 1. udgave; 221 sider
Cykelrytteren Thomas Dekker (f. 1984) fortæller om sit liv i cykelsporten, fra barndom til professionel, og om sit og andre rytteres dopingmisbrug.

Fuglsang, Jakob: Drømmen om regnbuestriberne og den gule trøje
Politiken 2018; 1. udgave; 301 sider
Om cykelrytteren Jakob Fuglsangs (f. 1985) karriere fra U23-verdensmester i mountainbike til etableret verdensstjerne med OL-sølv i landevejscykling, og også om den ensomhed og de afsavn der er nødvendige for at nå sine mål.

Hamburger - uden filter
People'sPress 2019; 1. reviderede udgave; 334 sider
Om Bo Hamburgers (f. 1970) liv med cykelsporten. En fortælling om en gennemstruktureret hverdag, hvor mad, træning, søvn og doping er nøje planlagt, men også om tiden efter karrierestoppet, og om hvordan han kæmper for at forblive en del af cykelverdenen.

Holm, Brian: Den sidste kilometer: en bog om at blive klogere
People's Press 2012; 3. udgave; 277 sider, tavler i farver
Tidligere cykelrytter og nuværende sportsdirektør Brian Holms (f. 1962) historie om sit kræftforløb og om at vende tilbage til livet som en ændret mand - fysisk og psykisk.

Overcoming (se den på Filmstriben)
Med den tidligere Tour de France-vinder Bjarne Riis som hovedperson følges hans cykelhold Team CSC i kampen for at vinde Tour de France 2004.

Rasmussen, Michael: Udbrud: cykling og andre sandheder
People'sPress 2018; 1. udgave; 168 sider, tavler i farver
Cykelrytter Michael Rasmussen (f. 1974) fortæller om sin barn- og ungdom, om livet efter dopingdommen. Om kampen for at finde et hold efter karantænen, retssager, skilsmisse og senere sin åbenhed om sit og andres dopingmisbrug.

Vorm, Tonny: Engang var jeg Jesper Skibby
Politiken 2021; 1. udgave; 221 sider
Han var kendt som den friske og rapkæftede cykelrytter. Åbenhjertig biografi om Jesper Skibby og hans søgen efter at finde ind til sig selv og et ståsted i livet efter afslutningen på en imponerende karriere på de europæiske landeveje. 

Brødre på landevejen: fortællinger fra et liv med cykelsport
Storyhouse 2018; 1. udgave; 332 sider
Chris Anker Sørensen (f. 1984) og Allan Bo Andresen (f. 1973) fortæller om opvæksten i en cykelglad familie og om deres respektive karrierer indenfor cykelsporten.

Om touren

Tour de France er blevet kaldt verdens hårdeste cykelløb. 21 etaper skal cykelrytterne gennemføre, før de kører over målstregen i Paris, og hvert år falder flere fra undervejs. Nedenstående titler handler om historien, ruten, anekdoterne, bjergene m.m.

Blondin, Antoine: På Touren
Bobo 2020; 1. udgave; 167 sider
Reportagebog med beretninger om Touren i en periode, der ofte betegnes som cyklingens guldalder - før skandalerne og med de store mestre Coppi, Bobet, Anquetil m. fl.

Cossins, Peter: Alpe d'Huez: cykelsportens største bjerg
Turbine 2016; 1. udgave; 264 sider med tavler (nogle i farver)
Historien om bjerget Alpe d'Huez og dets rolle i Tour de France gennem tiden med fortællinger om berømte løb, fanatiske tilskuere og store legender.

Holy tour (se den på Filmstriben)
Om Tour de Frances egentlige stjerner: Publikum. Altså dem, som går all in og bor i autocampere langs landevejene i ugevis! Som moderne pilgrimme i pensionsalderen venter de tålmodigt på det magiske øjeblik, hvor rytterne suser forbi.

Jakobsen, Joakim: Tour de France: verdens hårdeste cykelløb
Lindhardt og Ringhof 2017; 2. [i.e. ny] udgave (illustreret og opdateret udgave); 790 sider
Historien om verdens hårdeste cykelløb Tour de France år for år fra 1903-2016. Med portrætter af store og små mestre og beskrivelse af afgørende etaper.

Leth, Jørgen: Den gule trøje i de høje bjerge: en personlig beretning om Tour de France
Gyldendal 2009; 3. reviderede udgave (Ny illustreret udgave); 371 sider
Personlige reportager og essays om cykelryttere, præstationer, øjeblikke og særlige etaper i cykelløbet Tour de France.

Mejlvang, Nils: Le Tour: 20 års Tour de France fortalt i billeder
Gyldendal 2022; 1. udgave; 213 sider
Indbydende bog i stort format om Tour de France, som bl.a. viser store danske præstationer i "Le Tour". En appetitvækker til den store begivenhed, de tre etaper i Danmark i 2022. 

Ralbjerg, Jesper: Tyve tinder i Tour de France: en kør-selv-guide fra L'Alpe d'Huez til Mont Ventoux
Muusmann 2012; 389 sider
Beskrivelser af de høje bjerge i Tour de France og portrætter af de store legender fra tourens historie, samt en kør-selv-guide for cykelmotionister med tur-forslag til de 20 bjerge med detaljeret beskrivelse af ruter. 

Sørensen, Rolf: Rolf Sørensen præsenterer Tour de France
Helmin & Sorgenfri 2022; 1. udgave; 319 sider
Rolf Sørensen præsenterer Tour de France med anekdoter, analyser samt samtaler med en række af Danmarks største cykeltalenter. 

Doping

Cykelsporten er en af de sportsgrene, der er hårdest ramt af doping. Mange af de store danske ryttere har erkendt at have været dopet, og det samme gælder for en lang række af de største udenlandske ryttere. Men hvorfor er doping så stort et problem i cykelsporten? Og hvad kan man gøre for at komme det til livs?

The Armstrong lie
Universal Sony Pictures Home Entertainment Nordic 2014
Dokumentarfilm om Lance Armstrong (f. 1971). Instruktøren bliver i 2009 inviteret til at dokumentere Armstrongs comeback, 4 år efter han officielt var gået på pension. Det bliver i stedet til en film om den ultimative løgn om dopingmisbrug. Det er løgnen, der er er dokumentarfilmens omdrejningspunkt og ikke det ventede comeback i 2009.

Doping på landevejen
Møntergården 1999; 1. udgave; 207 sider
Om hvordan doping af cykelryttere styres af massører og læger, om hvordan lægerne tjener stort på at dope og om hvordan de internationale organisationer har ignoreret den alarmerende udvikling.

Den hemmelige cykelrytter: bag facaden på professionel cykling
Memoris 2019; 1. udgave; 284 sider
En anonym cykelrytter fortæller om livet som professionel cykelrytter. Om doping, penge, træningsmetoder, ritualer, hieraki og uskrevne regler.

Møller, Verner: Løgn over løgn: om Michael Rasmussens Tour de France-exit
People's Press 2009; 1. udgave; 341 sider
Debatbog om hændelserne omkring den danske cykelrytter, Michael Rasmussen (f. 1974), der i juli 2007 blev smidt ud af Tour de France, mens han stod på tærsklen til den samlede sejr i verdens største cykelløb. Ifølge forfatteren blev han offer for det moralske korstog, som antidoping-kampen i det seneste årti har udviklet sig til.

The program (se den på Filmstriben)
Biografisk drama, hvor en irsk sportsjournalist allerede i 1999, da Lance Armstrong vinder sin første sejr i Tour de France, starter sin jagt på beviserne på Armstrongs dopingmisbrug.

Werge, Lars: Mellem tavshed og løgn: en rejse gennem cykelsportens mørke virkelighed
Ekstra Bladet 2007; 1. udgave; 334 sider
Gennem portrætter af en række af cykelsportens store navne tegner forfatteren et billede af en kultur, hvor doping er i orden, så længe det ikke bliver opdaget.

Hop selv på cyklen

Vi har selvfølgelig også gode bøger til dig, der foretrækker at sidde på cyklen selv fremfor at se andre cykle fra sofaen.

Brask, Per Henrik: Landevejstræning: træning og teknik for cykelryttere
Gyldendal 2017; 185 sider
Indhold: Introduktion til cykeltræning ; Fra begynder til supermotionist ; Træning ; Måling og påvirkning af effekt ; Kost, ernæring og væske ; Ilt ; Træneren ; Holdkaptajnen

Bundgaard, Thomas Vestergaard: Bikefit: optimal performance og nul skader
Turbine 2018; 1. udgave; 159 sider
Træningsbog efter Bikefit-metoden hvor man tilpasser cyklen til den enkelte rytters fysiologi for at undgå skader og optimere præstationen.

Hechmann, Claus: Cykeltræning
Gyldendal 2018; 1. udgave; 158 sider
Guide til at forbedre sine præstationer på cyklen med effekttræning.

Mountainbike: fra begynder til verdensmester: få teknik som de bedste
Gyldendal 2019; 1. udgave; 221 sider
Gennemgang af de mange aspekter ved at køre mountainbike, lige fra historien bag sporten, til valg af cykel, vejledning i køreteknikker og træning samt interviews med de bedste danske ryttere gennem tiderne.

Racercykel træning: i topform til motionscykling, alpe-cross, cykelmaraton
Atelier 2015; 191 sider
Træningsmetoder og råd til cykelryttere fra den grundlæggende viden om træning og til færdige træningsplaner.

Materialer