Foto: Freepik og Jazmin Quaynor
Foto: Freepik og Jazmin Quaynor

BOKs store guide til lærerig underholdning

18.03.20
Når børnene ikke kan komme i skole, er der heldigvis en masse gode hjælpemidler til undervisning og underholdning som ligger digitalt. BOK har samlet en masse gode ideer.

Du finder følgende emner ved at scrolle ned:

Litteratur og danskundervisning

- For alle klassetrin

- For børn i børnehavealderen 

- De første skoleår og lidt til

- Store børn

Unge 

Hjemmeundervisning 

Andre gode ideer til lærerige aktiviteter

Flere af tilbudene kræver UNI-login for at få adgang til undervisningsmaterialet.
Hvis dit barn har glemt sit brugernavn til UNI-Login, så tag fat i skolen.

Litteratur og danskundervisning

Alle klassetrin

e-Reolen 
E-bøger og lydbøger til alle aldersgrupper. Kig efter dem, hvor der med blåt står at de ikke tæller med i din lånekvote – dem kan du låne 20 af samtidig. Dem der ikke har dette mærke kan du låne 3 af om måneden (3 lydbøger + 3 e-bøger, indtil bibliotekets budget er opbrugt)

Komikere læser børnebøger – Teater Magistraten
En komiker læser en børnebog højt hver dag kl. 12.30
Imens vi venter på, at hverdagen bliver normal igen, har Teater Magistraten åbnet et online teater, hvor der er inviteret en række af de komikere, der optræder på Magistraten - til hver dag kl 12.30 at læse deres ynglingsbørnebog op live. Her kommer nyfortolkninger, gode historier på nye måder eller noget helt tredje. Vi bliver ved så længe landet er lukket ned. Blandt andre Sebastian Dorset, Thomas Wivel og Jakob Svendsen – og listen opdateres løbende.

 

For børn i børnehavealderen 

Sprogsporet.dk 
Bibliotekernes Sprogspor er bibliotekernes fælles indsats, som støtter sprogstimulering og tidlige læsefærdigheder. Målgruppen for indsatsen er børn i alderen 0-7 år.

Carlsen Kids på youtube
Forlaget Carlsens YouTube-kanal til de 3-6-årige. På Carlsen Kids kan du finde masser af skønne højtlæsningsvideoer, hvor læsehesten Loui sammen med Sebastian Klein, Morten Remar, Christine Schou, Sille Grønberg og Carlsens egen Pixitrold læser historier.

 

De første skoleår og lidt til

GoLix
Læs LIX digitalt på det rette niveau. God indgang til e-reolen hvis du leder efter bøger på et bestemt lix-niveau.

Læs løs 
402 skønlitterære frilæsningsbøger til 0.-6. kl. fra Gyldendal. Alle bøger indlæst og med justérbar hastighed på oplæsningen. opgaver, som understøtter læseforståelsen.

Store børn

e-ReolenGO! 
Store børn og unge der læser selv kan med fordel bruge ereolenGo! Med app'en kan store børn og unge let browse sig frem og vælge mellem en masse e-bøger og lydbøger inden for forskellige genrer som gys, humor, fantasy mv. Skal I træne engelsk, så kan I også finde engelske bøger. 

GoLix
Læs LIX digitalt på det rette niveau. God indgang til e-reolen hvis du leder efter bøger på et bestemt lix-niveau.

Gratis børnebøger 
GratisBørnebøger holder åbent, mens skolerne er lukkede.
Gratis e-bøger stillet til rådighed af danske børnebogsforfattere. Bag læsekampagnen Gratis Børnebøger står syv af landets sejeste børnebogsforfattere, der tilsammen har skrevet godt 400 titler:
Benni Bødker, Jan Kjær, Henrik Einspor, Morten Dürr, Bo Skjoldborg, Emil Blichfeldt, og Ellen Holmboe

Hjemmeundervisning

 

Clio.me 
Online læremidler. Der er adgang for alle kommuners elever under karantænen. Bl.a med guide til forældre. Læs, hvordan du kan støtte op om den eventuelle fjernundervisning, som dit barns skole har igangsat. 

Gyldendals Fagportaler
Gyldendal Uddannelse åbner op for fri adgang til samtlige af deres fagportaler i alle fag, på alle relevante niveauer.
Se udvalget af fagportaler og websites i Gyldendals katalog over digitale læremidler og på hjemmesiden

Sofaskolen
Gratis live-undervisning under skolelukning. Egmonts undervisningsforlag Alinea sender fra mandag d. 16. marts live-undervisning på sitet sofaskolen.dk. Samtidig stiller forlaget sine digitale portaler til rådighed, så der er gratis adgang for forældre og elever.
Til 0.-3. klasse har de lavet en kort undervisningsfilm, som I kan se i fællesskab. Derefter kan I arbejde videre i de undervisningsmaterialer, de linker til under YouTube-filmen. 
4.-9.-klasses-undervisningen er sammensat, så dit barn eller dine elever selv kan arbejde med det inden for en overskuelig tidsramme. 

 

Dr.dk/skole 
Her er undervisningsmateriale, I kan bruge derhjemme. DR Skole tilbyder altid gratis undervisningsmateriale. Rigtig mange gode ideer.

Experimentarium
Eksperimenter der kan laves derhjemme, med almindelige husholdningsartikler. Gå på opdagelse blandt alle vores eksperimenter. Lav din egen lavalampe, byg et tårn af spaghetti, få opskriften på kæmpestore sæbebobler og meget mere.

Faktalink
Faglig læsning, bearbejdet af journalister og bibliotekarer. Faktalink er emneartikler udarbejdet af fagfolk og giver en let forståelig introduktion til samtlige aktuelle og klassiske fagområder. God ressource til at få overblik over et emne. For de ældste klasser og andre.

Faktalink light
Faktalink light er en samling af artikler som er lettere og kortere end de øvrige artikler.
Målgruppen er dels børn på mellemtrinet i skolen eller som er seere på DR Ultra eller læser Børneavisen. Kort sagt alle videbegærlige og nysgerrige børn og unge der vil vide mere. Sprogskolekursister kan også have glæde af artiklerne i Faktalink light på grund af det enkle sprog.

Hr. Klogemand 
har gjort deres “20 minutters matematik om dagen” GRATIS de næste 2 uger – både for skoler og forældre.
Der er nye opgaver hver dag kl. 9:00 - – OPGAVERNE PASSER TIL 6-9 ÅRIGE.

Nationalmuseet
Historieundervisning på forskellige niveauer. Nationalmuseet har mange forskellige undervisningsmaterialer målrettet børnehaver og 0. - 10. klasse. De fleste er gratis og kan downloades til brug i undervisning.

Skoleidræt
Få lidt bevægelse og sjov ind i hverdagen med Brain breaks er en kort aktiv pause, som giver ilt til hjernen og ny energi til det videre arbejde.  

 

Andre gode ideer til lærerige aktiviteter

Grønne spirer
Friluftsrådets forslag til mere end 350 aktiviteter, som du kan lave i naturen med børnene. Du kan filtrere aktiviteterne efter årstid, læreplan, område og tema - alt efter hvad I skal lave.

Naturens dag
Hæfte med idéer til ting man kan lave i naturen.
Bevægelse i naturen, Inspirationshæfte om børn, bevægelse, natur og udeliv

Scratch 
Lav historier, animationer og computerspil i Scratch.
Med Scratch kan du programmere dine egne interaktive historier, spil og tegnefilm - og dele dine kreationer med andre i online fællesskabet.Scratch hjælper børn med at lære at tænke kreativt, tænke systematisk og arbejde sammen — nødvendige kompetencer for liv i det 21. århundrede. (delvis på engelsk)

Skoven i skolen
Gode idéer til hvad man kan lære og lege med i skoven.

Spejdernet
Spejdernes samling af aktiviteter, ude og inde.

Stamtræet.dk
Rigsarkivets bud på slægtsforskning for børn. Her kan du lave dit eget stamtræ. Eller lave et stamtræ for en historisk person, og lære noget om historien.

Årgang0.dk
Her kan man opleve forskellige børn fra 1900 fortælle om deres liv. Det er krydret med billeder og dokumenter fra Rigsarkivet.
Mød 7 børn, der alle er født i 1900, og fortæl selv historien om deres barndom og ungdom.

 

Tags