Eventyrlige genfortællinger

Af Anna
28.04.20
Vi kender alle sammen de klassiske eventyr som Snehvide, Askepot, Hans og Grete osv. Vi har fået dem læst op, vi har set dem på film og vi har måske også selv læst dem. Kort sagt: vi kender dem ind og ud. Selvom de er svære at bliver trætte af, giver vi her en ny vinkel på eventyrlæsning: Moderne genfortællinger.

Især inden for YA er der i de seneste år dukket bøger op, der bygger på de klassiske eventyr. De moderne genfortællinger plukker ofte elementer af handlingen fra det klassiske eventyr ud, og sætter det ind i en ny sammenhæng. Ofte vil elementer som fx navne eller steder gå igen.  Nogle vender det klassiske eventyr på hovedet og genfortæller fx eventyret fra den ondes synsvinkel, mens andre sætter moralen fra det klassiske eventyr på spidsen i forhold til vores nuværende samfund. Fx er filmen ”Maleficient” en genfortælling af Tornerose, set fra den onde fes synsvinkel, og Louise O’neills ”The surface breaks” er Den lille Havfrue, men set med feministiske briller. Selvom du kender det klassiske eventyr som nyfortolkningen er skrevet over, skal det ikke afskrække dig for at læse den – tværtimod er det tryllebindene at se de gamle klassikere folde sig ud i nye klæder, og de genkendelige elementer giver også en snert af ”gensynsglæde” under læsningen.

Vi anbefaler her bøger i genren ”Young adult”.

”Cinder”, ”Scarlet”, ”Cress” og ”Winter” af Marissa Meyers er de fire bøger i ”Lunar-Krøniken”. De er genfortællinger af hhv. Askepot, Rødhætte, Rapunzel og Snehvide.

”Heartless” af Marissa Meyer. En genfortælling af Alice i Eventyrland. OBS! Materialet findes kun på engelsk.

”Et rige af torne og roser” af Sarah J. Maas. En genfortælling af Skønheden og udyret.

”Fyrtøjet” af Sally Gardner. En genfortælling af ja, Fyrtøjet

”The surface breaks” af Louise O’neill. En genfortælling af den Lille Havfrue. OBS! Materialet fås kun på engelsk.

”Søvn og Torne” og ”Hans og Grete” af Neil Gaiman. Flot illustrerede genfortællinger af Tornerose og Hans og Grete.