Månedens forfatter: Jesper Wung-Sung

Af Anna
28.08.20
September måneds forfatterfokus er rettet mod Jesper Wung-Sung. Jesper startede sin debut i 1998 med at vinde Bogforums debutant pris for novellesamlingen ’To ryk og en aflevering’ og det er meget sigende for hans forfatterskab. For her har vi fat i en af de ’tunge drenge’. Jesper blev født på Ærø i 1971. Det kinesiske efternavn har han fra sin oldefar, hvis historie man kan læse i bogen ’En anden gren’ som Jesper vandt De gyldne Laurbær for i 2017. Men i denne artikel vil vi sætte spot på hans børnebøger og naturligvis også hvem han er som forfatter. For om end hans bøger til voksne er fantastiske og bliver præmieret, så er hans børne- og ungdomsbøger absolut af lige så høj kvalitet og han er regnet for en af de bedste forfattere vi har i Danmark pt. En liga han aldrig selv havde forestillet sig at være i og han føler sig, jf. et interview i 2018, slet ikke hjemme i den kategori men vil anstrenge sig for at leve op til det. Vi synes her i børnebiblioteket at han i den grad hører hjemme der.

Opvokset i provinsen

Jesper er vokset op i Marstal, og med rødderne solidt plantet i sin fødeegn var det ikke så let for ham at finde sig helt tilrette da han tog til København for at studere ved Københavns Universitet. Efter at have droppet ud af tre forskellige uddannelser, fandt han ud af at han skulle noget andet. Og så skrev han sin første bog. Det lå dog ikke i kortene at Jesper skulle blive forfatter. Faktisk var han ikke selv særlig vild med at læse, og han siger selv at han først læste sin første bog som 18-årig. Men der var alligevel noget der drev ham til at skrive og i dag har han skrevet 27 bøger og grafiske romaner for børn og unge, hvoraf to af dem er blevet filmatiseret. Blandt andet ’To ryk og en aflevering’. Jesper skriver hovedsageligt med mænd/drenge som hovedpersoner, da han forsøger at skrive ud fra den verden han kender. Han skriver ofte korte og præcise sætninger og der er en underliggende humor i meget af det han skriver. Man møder helt almindelige og meget kulørte personer i et hverdagsliv, gerne med et provinsielt tvist. Det gør hans bøger underholdende og meget virkelighedsnære samtidig med de kan være surrealistiske og poetiske. Og mon ikke det også er derfor de er så populære som eksamensopgaver?

En forfatters proces

I programmet ’Ugens ansigt’ fra TV 2 Fyn i 2010 får vi et lille indblik i hvordan de mange historier bliver til. Jesper har opfundet sit eget ringbindsystem. Hver bog har sin egen farve ringbind, og hver gang Jesper får en ny idé til et sted de kan være, en samtale eller læser en artikel der kan drive historien videre så sætter han det ind i ringbindet. Og hele striben af ringbind i samme farve rykkes en tand fremad. De ringbind som aldrig flytter sig, er de bøger som kommer sidst i køen til at blive skrevet. Systemet betyder at han hele tiden arbejder på mange bøger på en gang og som det ser ud nu, så er der mange gode bøger i støbeskeen endnu.

Ikke bare gode grin

Jesper skriver mange bøger og noveller man kan grine af, men han skriver også om de ting som er svære og som kan gøre ondt. Han har skrevet en bog om den sidste dag for en 15-årig der skal henrettes, om en 12-årig dreng der har kræft, en zombiedreng der savner at kunne tale med sine forældre, om elever fanget på en skole hvor en dødelig virus er brudt ud og mange andre dystre emner. Men netop hans måde at skrive gribende og udfordrende for læseren om menneskers vilkår og ret til at leve, er det som gør hans værker til en helt speciel oplevelse.

De seneste udgivelser fra Jesper Wung-Sung viser ret godt bredden i hans forfatterskab. I 2019 udkom hans billedbog ’Hullet i kloden’ om to drenge der vil grave et hul til Kina. For i Kina er slik gratis! Mon ikke de fleste børn har drømt om/eller forsøgt at grave et hul hele vejen gennem jorden? Det er en sjov og fantasifuld historie i billedbogsform, der egner sig til højtlæsning for de 6-8 årige. ’Guldfisken Glimmer’ var den næste bog Jesper udgav i 2019. Det er en bog for de 9-12 årige om den søde glade guldfisk Glimmer, der bliver skyllet ud i toilettet af sin ejer Majas kæreste. Og så vil Glimmer have hævn! Han er afbilledet på forsiden af bogen med både glimmer og kæmpemuskler. Store følelser er på spil, for er det i virkeligheden hævn han ønsker? ”De tre små kinesere” er en billedroman, også fra 2019, og her er der tale om et eventyr. Tre kinesere udvælges til at sejle i en guldtøffel til den anden ende af kloden for at finde en digter der kan opfylde kejserens eneste ønske. Den er især egnet til skolebrug for 5.-9. klasse. I år kom så novellesamlingen ’Lad os rejse os’ med 10 barske og rørende noveller om at være ung. Noveller om at blive voksen, løsrive sig fra forældre, om venskaber og kærlighed og livet. Mon ikke der er en eksamensfavorit her? Novellerne er forholdsvis korte og lette at læse men ikke nødvendigvis lette at forstå.

Så der er masser at gå i gang med, hvis man kaster sig over Wung-Sungs verden. Og ikke kun fordi ens lærer siger det.

Materialer