Gravsted

Billedbøger om døden

Af Erla
05.10.21
Det kan være svært at skulle snakke med børn om døden, men bøger kan være med til at bryde tabuer og åbne for den svære samtale mellem barn og voksen.

Oktober er en måned der for mange er fyldt med skeletter, zombier og gravstene pga. halloween. Vi griner og gyser sammen og selv børn på 2-3 år synes at det er sjovt med lidt uhygge. Halloween er en fest for mange, men ikke kun for de levende. Man siger, at det er natten hvor der er den korteste afstand mellem de dødes verden og de levendes. Og selvom det hele bare er sjov og ballade, så kan det at tale om døden med børn være svært. For hvad svarer man når ens barn på 3 år spørger hvad det betyder at være død?

Vågner den så aldrig igen?

Alle børn oplever døden i løbet af deres barndom. Det kan være et nært familiemedlem, et kæledyr eller en død regnorm i sandkassen. De er nysgerrige på hvad det er at være død. Børn har mange gange viden om hvad det involverer at være død, det er noget med at blive begravet og holde en tale og måske synge en sang. Hvis man går forbi en børnehave, kan man somme tider overhøre følelsesladede taler for et dødt dyr ’Her ligger Egon, han var en fin edderkop. Og vi vil savne ham.’ (Uagtet at ingen kendte til hans eksistens for 10 minutter siden). Det er helt udramatisk og en fin måde for mange børn at få den første og vigtige snak med en voksen om det med døden. Også selvom man som voksen kan synes at det er svært at tale om.

Aldrig et godt tidspunkt 

Det rigtige tidspunkt at tale med sit barn om døden findes ikke. Det opstår ofte ud af det blå og det kan være svært som forælder, især hvis man selv er i sorg, at finde hoved og hale i hvad man skal sige. Vores bedste råd er derfor at I finder bøger om døden, ligesom I læser om at starte i børnehave, bruge sut, venner og alt muligt andet. Der findes mange gode billedbøger, som på forskellig vis bringer døden og det at miste op som tema. Nogle er fantasifulde og andre mere virkelighedsnære. Læsningen er noget man som voksen og barn kan være sammen om, hvilket giver en mulighed for at møde barnet lige der hvor det er. Det hænder nok, at man pga. alder og livserfaring får vidt forskellige ting ud af en børnefortælling om døden, hvilket kan give anledning til et særligt indblik i hvad DIT barn tænker om døden. Den fælles oplevelse er med til at skabe en fælles forståelse, som man kan tage med sig og referere tilbage til, hvis behovet opstår. Man giver barnet en mulighed for at tale om sine tanker og følelser helt frit og samtidig lærer barnet at det ikke er alene om at opleve sorg og det at miste. Det kan også være god viden at have som kammerat, hvis en af vennerne pludselig står med døden tæt på.

 

Men hvad skal jeg så læse?

Det kan være meget individuelt hvad man har brug for at læse. Er morfar lige død, så er der bøger om det. Er en søskende død, så er der også bøger om det. Men vi vil her anbefale en blanding af de billedbøger vi har om døden. Det vil sige at I kan læse dem, som oplæg til en snak om døden, men også for at sætte ord og tanker på hvad døden er for noget. Det er alle bøger som I helt trygt kan læse . Som altid er det en god idé at læse bogen selv først, inden der læses højt. Så ved du hvad der sker undervejs, du kan tilpasse tempo og du kender de ord man ellers kan snuble i. Det er en god ide uanset hvilken bog der læses højt.

Gå på opdagelse i vores anbefalinger herunder, og spørg os endelig på biblioteket hvis du mangler en billedbog eller børnebog om døden.

Materialer