En voksen og et barn går hånd i hånd
Kampagne: Sammen i bevægelse

Dit bibliotek vil bevæge dig

Af Erla
03.05.21
Corona har gjort, at rigtig mange danskere arbejder og studerer hjemme, derfor er vores dagligdagsmotion taget ud af vores liv, og det kan have rigtig store konsekvenser.

Vi kan ikke komme udenom, at det sidste års tid har været meget usædvanligt for os alle. Uden at forklejne alvoren i den verdensomspændende pandemi, kan man nærmest sige, at vi har været udsat for et eksperiment. Corona og hjemsendelse har for mange af os betydet, at vores daglige fysiske bevægelse er blevet voldsomt reduceret. Vi skal ikke gå eller cykle til vores arbejdsplads eller skole, og vi sidder dagen lang på vores dertil indrettede foran computeren uden en masse kortere gåture til møder, kaffemaskinen, printeren eller for at stille kollegaen et spørgsmål.

Kampagne med fokus på bevægelse

I uge 18-23 sætter landets biblioteker fokus på bevægelse i en fælles kampagne sammen med Danmarks Radio og en række idrætsorganisationer. Kampagnen hedder "Sammen i bevægelse", og i løbet af 2021 er målet at få endnu flere danskere op af stolene og i gang med at bevæge sig. Her behøver det ikke nødvendigvis at være motion i form af løbeture eller fitness, men det kan også være ganske almindelige hverdagsbevægelser som at slå græs, lege med børnene/børnebørnene eller at GÅ en tur på biblioteket - alt tæller!

Har bevægelse så stor betydning?

Hvilke konsekvenser har det reelt på vores krop, hvis vi stopper med at bevæge os? Konditionen falder, og man taber muskelmasse. Humøret bliver faktisk også voldsomt påvirket. Man bliver mere sur og får en kort lunte. Man bliver tilmed dårligere til at koncentrere sig. Der sker rigtig meget for ens fysiske og mentale sundhed i takt med, at inaktiviteten stiger. Det betyder til gengæld også, at man lever længere, når man er fysisk aktiv, fordi man modvirker alle disse reaktioner.

Ifølge Bente Klarlund, som har forsket i præcis bevægelsens betydning for menneskenes sundhed, vil en kvinde på 30 år, som begynder at motionere 30 min. om dagen statistisk set kunne leve fire år længere. For mænd er det lidt kortere, men der er evidens for, at bevægelse er med til at forlænge ens liv.

Bevægelse og læsning er sundt for kroppen

De positive bivirkninger af bevægelse kan faktisk sidestilles med de påvirkninger som læsning også giver. Når du læser, bliver du bedre til at koncentrere dig, fordi du træner din hjerne. Oveni hatten får du inspiration og bliver mindre stresset. Alt sammen positiv indflydelse, som i sidste ende giver mere livskvalitet. 

Landets biblioteker vil i hvert fald gøre sit til at hjælpe danskerne på vej til en styrket livskvalitet med fokus på litteratur og bevægelse, som til sammen sætter gang i den positive energi for både krop og sjæl.

Herunder kan du starte ud med en række bud på litteratur, som kan få dig sat i bevægelse både på det fysiske og det mentale plan.

Materialer