"Frank vender hjem" af Kristian Bang Foss

02.05.20
Bibliotekar Eva der finder gode bøger til læsekredse, anbefaler på e-reolen.

Kristian Bang Foss : Frank vender hjem

Kristian Bang Foss´ samtidsroman om et menneskes rejse igennem forskellige danske miljøer og samfundsklasser er sindssygt vellykket. Frank er vokset op i Hvidovre under barske omstændigheder. Efter en alvorlig knallertulykke blev hans far så hjerneskadet, at det eneste arbejde, han kunne overkomme, var at optræde med sang og guitar på Strøget og så i øvrigt drikke masser af øl. Frank bestræber sig på at bryde mønstret. Han vil have en uddannelse og kæmper for det. Det er dog ikke let for ham. Han begynder at læse litteraturvidenskab på Københavns Universitet og klarer sig da også fornuftigt, selvom han aldrig føler sig i øjenhøjde med sine medstuderende. Han har svært ved at knække de sociale koder. Den væsentligste forandring i hans liv indtræffer ved mødet med Thea, som han bliver kæreste med.

Kristian Bang Foss er kendt for at skabe barokke situationer i sine tekster. Ofte i kraft af en forløsende rå humor. Man er fanget fra første side og følger med usvækket interesse Franks forsøg på at finde sig til rette i tilværelsen.

Det er ikke en roman, der fortæller os, hvad vi har lyst til at høre, men snarere, hvad vi har brug for at høre, herunder ikke mindst, at det er markant lettere at prædik åbenhed og forståelse end at praktisere det.