Sandt eller falsk? Faktatjekker du før du deler?

Af Erla
09.11.21
STOP. TÆNK. TJEK DET!

STOP. Før du deler.
TÆNK. Er det for vildt til at være sandt?
TJEK DET. Hvem siger det og hvorfor?
 

STOP. TÆNK TJEK DET..er en national indsat mod mis-, des- og malinformation målrettet unge i alderen 14-29 år. Bag den står Medierådet for Børn og Unge, Tjek Det, ENIGMA og FALS.
Du finder kampagnen Stop. Tænk. Tjek det her. Her er der både videoer, podcast-fortællinger og artikler om missinformation, kildekritik og digital dannelse.
 

Kampagnen gør os opmærksom på at de informationer, som vi læser, hører og ser, ikke alle sammen bygger på FAKTA: Der findes mis-, des- og malinformation:
Misinformation
er indhold, der er delt, uden at afsenderen nødvendigvis er klar over, at indholdet ikke passer. Det kan være delt i god tro og måske endda for at hjælpe andre.
Desinformation
er derimod indhold, der er delt velvidende, at indholdet ikke passer. Afsenderen deler falske informationer for eksempelvis at destabilisere en debat eller endda et demokrati eller samfund.
Malinformation
adskiller sig en anelse fra de andre typer af falske informationer, fordi informationerne, der deles, ikke nødvendigvis er forkerte. Malinformation er nemlig først og fremmest kendetegnet ved, at informationen deles med hensigt om at skade andre.

Op til et valg er det endnu mere vigtigt at tage sig i agt for falske nyheder. Det er ikke ukompliceret at finde viden på nettet i valgtider, og møder du nyheder via sociale medier som f.eks. Fakebook, bør du være særlig opmærksom.

På bibliotekernes e-læringsportal eKurser.nu kan du lære mere om fake news og få seks gode råd til hvordan du spotter fake news: 

Hvis du vil vide mere om fake news, kan du starte her: