Caspar Eric

Bjørnsonprisen 2024 til forfatteren Caspar Eric

Af Ida
10.04.24
Den tidligere modtager af Munch-Christensens debutantpris, Caspar Eric, får den norske litteraturpris for sit poetiske forfatterskab og stærke engagement for at bringe vigtige temaer ind i den store, fælles samtale.

Fra juryens begrundelse

"Hans seneste udgivelse, Nye balancer fra 2023, har fået genrebetegnelsen "Handicapdigte", og giver på en direkte, rasende og tankevækkende måde et indblik i, hvordan mennesker med handicap mødes i det offentlige rum og bliver fortiet i den offentlige samtale. Digtene leder efter ”nye fysiske og poetiske måder at være i verden på og måske også efter et sprog, der kan røre os – med humor, kraft og et skarpt blik på krydsfeltet mellem det private og det politiske. Og herfra rækker de ud efter nye fællesskaber." (Gyldendal.dk)

Ved siden af ​​sit arbejde som digter har Caspar Eric også været stærkt involveret i at løfte dette underbelyste felt ud via andre kanaler og formater. I den anmelderroste podcastserie "Det vi går rundt med" (DR, 2021) tager han mennesker, der af forskellige årsager har et særligt forhold til deres krop, med ud på en tur i det danske land. På den måde kan han kaste lys over de udfordringer, der er specifikke for en med spastisk lammelse, men åbner op for oplysende og kloge refleksioner over det, vi alle går rundt med: Kroppen.

Caspar Eric har gennem sine digte og sin klare tilstedeværelse i offentligheden kastet den sårbare menneskekrop i ringen mod samfundets ofte umenneskelige krav om at præstere og passe ind. Hans stemme opleves som et originalt og kraftfuldt forsvar for humanisme og reel ligestilling."

- Jeg er fuld af taknemmelighed over at modtage en pris som Bjørnsonprisen, siger Caspar Erik og fortsætter. - For mig har kunst og poesi altid været vigtigt, netop fordi det giver os mulighed for at tænke og tale på nye måder. Især om de instanser, der alt for ofte er henvist til velfærdsstatens skygger. Både globalt og lokalt er vi lige nu et sted i Norden, hvor den pleje, vi yder til udsatte, handicappede og racialiserede kroppe, er alvorligt under pres. Set i det lys giver en præmie som denne mig selvfølgelig lyst til at kæmpe videre. Men jeg håber også, at det kan være en mulighed at sige til dem med de forskellige kroppe: I fortjener at blive set som noget smukt, og vigtigst af alt: Vi har ikke glemt jer.

Om Caspar Eric

Caspar Eric (født 1987) debuterede i 2014 med 7/11 "om at være ung i 2014", der placerede ham blandt dansk lyriks klare, unge stjerner, og i 2015 indbragte ham Munch-Christensens debutantpris. Samme år kom langdigtet Nike, der behandler forholdet mellem individets krop og samfundet, historisk og i vor tid – og beskriver en hovedperson med cerebral parese, ligesom forfatteren selv.
Forfatterskabet består desuden af digtsamlingen AVATAR (2017), baseret på tekster, udtalelser eller kunstværker af og om unge mænd, der har begået selvmord, og som tematiserer melankoli, kapitalisme og kravet om det gode liv, og af samlingerne Alt hvad du ejer (2018) og Jeg vil ikke tilbage - digte fra dage med COVID-19 (2020), som består af digte skrevet hver dag i 80 dage. Hans sjette digtsamling Vi kan gøre meget (2021) markerer overgangen fra ungdom til et mere etableret voksenliv med kæreste og fælles lejlighed.

Caspar Eric pressefoto

 

Bjørnsonprisen

Det Norske Akademi for Litteratur og Ytringsfrihet, også kaldet Bjørnstjerne Bjørnson-Akademiet, er grundlagt i 2003. Dets mål er at "fremme forståelse også for andre kulturelle ytringsformer end vore egne, og for ytringsfrihed og litteratur".
Foreningen tildeler årligt den internationale Bjørnsonprisen på 100.000 NOK, en skulptur af Hagbart Solløs og et diplom af Ellen Maria Heggdal. 
Årets prisuddeling sker den 28. maj ved åbningen af ​​Norsk Litteraturfestival. Dagen efter afholdes Bjørnson-seminaret, hvor relevante emner i Caspar Erics forfatterskab er til diskussion og Caspar Eric er på scenen i samtale med Dan Andersen.

De sidste års vindere: 2018: Johannes Anyuru (Sverige), 2019: Carsten Jensen (Danmark), 2020: Maja Lunde (Norge), 2021: Sara Omar (Danmark), 2022: Niviaq Korneliussen (Grønland), 2023: Åsne Seierstad (Norge)

Oprindeligt skrevet af jc, Vejle Bibliotekerne.

Materialer