Foto: Holger Damgaard
Foto: Holger Damgaard

Genforeningen. Digital udstilling og kilder fra Det Kgl. Bibliotek

Af Erla
15.06.20
I anledning af 100-året for Genforeningen har Det Kgl. Bibliotek fundet fine skatte i arkivet og viser dem nu frem i den digitale udstilling "Genforeningen". Du kan også finde andre kilder om Genforeningen i Mediestream og de digitale samlinger.

Den digitale udstilling om Genforeningen på Det Kgl. Biblioteks website graver et spadestik dybere i Genforeningens mange aspekter. Udgangspunktet er digitaliserede materialer bl.a. fine afstemningspamfletter, fotografier og festprogrammer, som brugeren kan undersøge og blive klogere på. Udstillingens indhold og vinkler spænder bredt for at vise de mange aspekter af den komplekse historie.

 

Se udstillingen på Det Kgl. Biblioteks hjemmeside

 

Tidslinje

Det er muligt at skabe sig et kronologisk overblik over de mange begivenheder, der indledte genforeningen. Tidslinjen spænder over 56 år fra juli 1864, hvor Danmark mistede hertugdømmerne Slesvig, Holsten og Lauenborg, til 11. juli 1920, da Kongefamilien deltog i den officielle Genforeningsfest på Dybbøl.
Se tidslinjen her

Kvindekamp

Kvinderne var i høj grad med til at påvirke den danske kultur i Nordslesvig især under 1. Verdenskrig. På siden bliver man introduceret kvindernes rolle i kampen om at bevare den danske nationalfølelse.
Læs mere om kvindekampen her 

Kulturel oprustning

I stedet for kanoner benyttede man sig af sprog, kultur og symbolik for at vinde den kulturelle kamp mellem nationerne. Her på siden kan brugeren blive klogere på jomfru Fannys drømmesyner, guldhornenes symbolik samt grænselandets mange sprog.
Læs mere om kulturel oprustning her

Er der en grænse?

Fortællingen om genforeningen giver ofte et indtryk af, at grænseændringen i 1920 var naturlig. Men så enkel er virkeligheden ikke. Sidens indhold inviterer til refleksion over, hvad en grænse er, og hvad den betyder for befolkningen på begge sider af grænsen.
Læs mere om grænser her 


 

Andre kilder om Genforeningen fra Det Kgl. Bibliotek

 

Mediestream Aviser

Mediestream indeholder aviser, der dækker perioden omkring Genforeningen, og det er sikret, at der er adgang til materialerne fra 1920. Du kan søge efter f.eks. Reportager, Opinion/debat og andre nyheder om Genforeningen. Husk at bruge tidsintervallet og sæt datoen til nogle dage efter f.eks. 15.6.1920, da nyhedsstrømmen var langsommere på den tid. Brug også forskellige søgeord og "gamle" stavemåder. Vær opmærksom på tidstypiske ord, som du støder på i relevante artikler og søg videre med dem.

 

Digitale samlinger på Det Kgl Bibliotek

I Det Kgl. Biblioteks digitale samlinger kan du finde endnu flere kilder til Genforeningen. Alle materialer, der handler om Genforeningen søges frem i søgefeltet, og fold herefter materialetyperne ud. Det kan være en fordel at gå efter særudgivelser, da materialet herunder kan være opdelt på årstal eller tema. Du finder f.eks. dokumentariske fotos, kort, satiretegninger, afstemningsplakater og portrætter af nøglepersoner.

 

 

Oprindeligt skrevet af Odense Centralbibliotek.